test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopidee├źn van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


10 oktober 2019

AniBots


Robotjes maken van figuurzaaghout en wat latjes? Dat kan met de micro:bit en een motor driver board. Daarbij heb je veel vrijheid in wat je kunt maken.
Dure apparatuur, zoals een lasersnijder of 3D-printer, heb je niet nodig om je eigen robotje te maken. Met wat zagen, een hamer en een boor kom je al een heel eind. De basis is een stukje figuurzaaghout met tien gaatjes om de motoren mee vast te maken.De robotjes zijn zo ontworpen dat bijna alles herbruikbaar is. De motortjes voor de wielen zitten vast met tiewraps en zijn dus ook weer makkelijk los te maken door de tiewrap door te knippen.

Het wieltje voor is van de mBot en zit vast met twee bouten. De achterwielen, ook van de mBot, zitten alleen maar vastgeklemd. Daar zit overigens een stukje fietsband om heen om meer grip te hebben bij het rijden.

Het motor driver board is vastgemaakt met splitpennen en dus ook weer makkelijk los te halen voor een ander project. De servomotortjes zitten wel met dubbelzijdig tape vast bij de meeste robotjes, maar ook dat is vrij makkelijk te verwijderen.

De kwal in onderstaand filmpje is door mijn dochter gemaakt, de vogel door een vriend van haar. De robot met het Lego-figuurtje en de vlinder en die met Scratch-kat heb ik zelf gemaakt.

Je kunt een tweede micro:bit gebruiken als controller. Als je de robot alleen wilt laten rijden, is de code vrij makkelijk. Als je tijdens het rijden ook de armen, vleugels endergelijke wil kunnen aansturen, wordt de code helaas wel vrij snel ingewikkeld.

Op Twitter kreeg ik een leuke reactie van Simon Walters. Hij heeft een blogpost geschreven over AniBots (samentrekking van animal en robots) die zowel meiden als jongens aanspreken. Onze robotjes vond hij daar een mooi voorbeeld van. Zijn blog (in het Engels) is hier te lezen: http://simplesi.net/anibot_blog/.

Robotjes gemaakt tijdens twee workshops

Begin 2020 verzorgde ik in Delft twee workshops waarin kinderen zelf hun robotje konden ontwerpen en maken. Dat leverde leuke robotjes op die je in onderstaand filmpje kunt zien: