test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


9 augustus 2018

Scratch 3.0 + micro:bit

Sinds begin augustus kun je Scratch-projecten maken met speciale codeblokken voor de micro:bit. Daarvoor heb je de Bèta-versie van Scratch 3.0 nodig.De micro:bit is te gebruiken als game controller. Een Scratch-project kan namelijk de tiltsensor van de micro:bit uitlezen via de nieuwe micro:bit-blokken.

Verder is het schermpje van de micro:bit te programmeren. Je kunt er teksten op laten scrollen en het is mogelijk om alle 25 led-lampjes individueel aan of uit te zetten via je programmacode.

Ook pin 0, 1 en 2 zijn beschikbaar, al kun je een Scratch-project alleen laten uitlezen of ze wel of niet een gesloten stroomkring vormen met de GND-pin. Specifieke waardes uitlezen kan dus niet, zoals in de JavaScript Blokeditor wel kan.

Dat betekent dat maar een deel van de mogelijkheden van de JavaScript Blokeditor beschikbaar is. Het kompas, de temperatuursensor, de extra pinnen endergelijke zijn met Scratch niet te gebruiken. Maar daar krijg je wel de mogelijkheid voor terug om van alles op een computerscherm te laten gebeuren en Scratch dus met de "buitenwereld" te verbinden.

Daarmee is de micro:bit-extensie van Scratch 3.0 een mooie aanvulling op de JavaScript Blokeditor.Probeer het online

De Bèta-versie van Scratch 3.0 is hier uit te proberen: https://beta.scratch.mit.edu/.

Om de micro:bit via een bluetooth-verbinding te laten communiceren met Scratch, moet je eerst het programma Scratch Link downloaden. Dat leidt de communicatie via bluetooth in goede banen. Daarnaast moet je een speciale .hex-file downloaden en naar de micro:bit kopiëren.

Meer informatie hierover (in het Engels) vind je hier: https://scratch.mit.edu/microbit


Voorbeelden van eenvoudige games

In onderstaand door mij gemaakt Engelstalig filmpje kun je wat voorbeelden zien van hoe je de micro:bit als gamecontroller kunt gebruiken en welke blokken er beschikbaar zijn. De micro:bit-blokken zijn op dit moment helaas nog niet in het Nederlands vertaald.En in dit filmpje kun je zien hoe je een zelfgemaakt stuur, gaspedaal en rem kunt gebruiken met de micro:bit en een Space race-spel, gemaakt met Scratch 3.0.Veel plezier ermee als je van plan bent om het zelf ook uit te gaan proberen. En als je nog vragen hebt, kun je me bereiken via PinkyPepper.Scratch apenstaartje gmail.com.