test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


22 juni 2019

Balletje gooien

Bij een eenvoudig spel waarbij je met een balletje een soort kegels moet omgooien, biedt de micro:bit veel leuke extra's .

In dit spel (zie foto) zijn de elektriciteitsdraden goed zichtbaar, waardoor goed is uit te leggen hoe het werkt. Als de "kegel" op het sponsje met aluminiumfolie valt, sluit de stroomkring, wat de micro:bit kan detecteren.



Ik heb twee versies gemaakt. De eerste zie je hieronder. Als er een kegel omgaat, gaan de kerstlampjes erboven branden. Via een radiosignaal laat ik het robotje Maqueen op hetzelfde moment een muziekje maken.

Deze versie is geprogrammeerd met Javascript Blocks en maakt gebruik van de Klip Halo van Kitroniks om extra pinnen te kunnen gebruiken voor de lampjes.



De tweede versie maakt gebruik van Scratch. Als er in het echt een kegel omgaat, gebeurt dat op het computerscherm ook. En als ze alle drie zijn omgegooid, volgt er een muziekje met een hoop ballonnen.



Mijn ervaring is dat voor jonge programmeurs de Scratch-versie iets makkelijker te maken en te begrijpen is. Maar het leuke van de micro:bit-versie is dat je die ergens neer kunt zetten tijdens een fancy fair of een ander feestje en dan zonder laptop prima werkt.

In onderstaand Engelstalige filmpje zie je meer over hoe mijn micro:bit-spellen werken en hoe het is gemaakt.




Hier vind je het Scratch-project dat je in het filmpje in actie ziet. Dat werkt alleen als het aangesloten is op een micro:bit.

Met dank aan John Lynch (@mittensbrother op Twitter en Scratch) voor de inspiratie. Een spel van hem bracht me op het idee dit spel te maken.

Als je vragen hebt over dit project, stel ze gerust. Ik ben bereikbaar via PinkyPepper.Scratch@gmail.com.