test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


14 mei 2022

Emoji's programmeren

Meer dan honderd tieners deden afgelopen najaar met veel plezier mee aan mijn workshops Emoji's programmeren op een mediafestival van Pier K in Hoofddorp. Nu heb ik het lesboekje uitgebreid tot drie lessen van een uur. Die lessen kunnen scholen vanaf komend schooljaar boeken via Pier K.

Een vergrootglasje van Lego vergroot echt. Het is dus geen nep-ding. En het leuke is dat je dat vergrootglasje ook als lensje kan gebruiken om plaatjes van een micro:bit te projecteren, op een wit Lego-hoofdje of op een zelf getekend poppetje.

Deze twee tweets geven je een beetje een idee hoe de projectie met een Lego-vergrootglasje werkt:

Hier zie je een aantal tekening die tijdens het festival zijn gemaakt. In mijn lessenserie voor Pier K gaan leerlingen ook pratende monden maken en de micro:bit als een soort telefoon gebruiken, inclusief zelf gecomponeerde ringtone.

Tijdens het festival, vlak voor de tot nu toe laatste lockdown vanwege corona, programmeerden leerlingen ook animaties van monden voor op een plaatje van een mondkapje. Dit idee had ik bedacht nadat Anja Schakel van Pier K met de leuke suggestie kwam om de Jabbermask te gebruiken in de introductie van mijn workshop.

De Jabbermask is een mondkapje met een Led-schermpje voorop - wel met iets meer lampjes dan een micro:bit - en die ledjes reageren op het volume van de woorden die je uitspreekt. Je lijkt daardoor een pratende mond te zien.

Ik heb voor de micro:bit ook code gemaakt waarbij een animatie van een mond op het schermpje van de micro:bit lijkt mee te bewegen met wat je zelf zegt. Die code was helaas wat te moeilijk om een opdracht van te maken voor leerlingen met weinig tot geen programmeerervaring.