test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


8 januari 2018

Flipperkastje voor de BBC micro:bit


Met wat hout, aluminiumfolie, elektriciteitsdraden, kerstverlichting en een buzzer kun je een eenvoudig flipperkastje maken. Met de micro:bit kun je daarbij niet alleen de score bijhouden, maar ook bij elk punt een muziekje laten horen en de lampjes even laten flikkeren.

Het stond al lang op mijn verlanglijstje: een flipperkastje maken met automatische puntentelling. Eigenlijk wilde ik dat met Makey Makey en Scratch doen. Maar toen ik me ging verdiepen in de BBC micro:bit, een mini-computertje dat alle twaalfjarigen in het Verenigd Koninkrijk krijgen om mee te leren programmeren, bleek deze micro:bit erg geschikt te zijn voor wat ik wilde maken.

In dit Engelstalige filmpje laat ik zien hoe het werkt:In dit spel zijn de beide "doeltjes" aangesloten op pin 2 van de micro:bit. Pin 1 gebruik ik voor de gehackte kerstverlichting (zie hieronder) en pin 0 voor het aansluiten van de buzzer.

Bij het opstarten van de micro:bit komt het gezichtje in beeld. Druk je op knopje A op de micro:bit, dan kan het spel beginnen. De speler krijgt drie minuten om zoveel mogelijk punten te scoren. Bij elke vijf punten komt er een speciaal muziekje.

Na drie minuten spelen, is het klaar. Dan zie je de score nog een paar keer in beeld (vooral belangrijk als je meer dan tien punten hebt gescoord, omdat de score dan langs moet scrollen), klinkt er een laatste muziekje en verschijnt er een kruis op het schermpje van de micro:bit.

Als je de code wilt zien, kun je het micro:bit bestandje via mijn Google Drive downloaden.

Gehackte kerstlampjes en een voetbaldoeltje

Het idee voor de gehackte kerstlampjes komt van Skills Dojo en wordt uitgelegd in dit filmpje:Het idee voor het bijhouden van de score komt van de website van Herman van Schie, een aanrader overigens. Er staan nog veel meer leuke ideetjes op zijn site.

Workshops

Afgelopen twee maanden heb ik met een klein clubje kinderen in twee workshops een eenvoudigere versie van dit flipperkastje gemaakt. Voor de eenvoudige versie heb ik een melkpak en een theedoosje gebruikt om een goede plek voor de micro:bit en de speaker te maken. De workshops leverden leuke, vrolijke flipperkastjes op. Hieronder wat foto's.

Binnenkort ga ik op de school van mijn dochter met groep 8 spellen met de micro:bit maken, waaronder dit flipperkastje.Heb je vragen over het maken van een flipperkastje voor de micro:bit of interesse in een micro:bit-workshop? Dan kun je me mailen op PinkyPepper.Scratch apenstaartje gmail.com.

Groetjes van Martine