test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


17 augustus 2017

mBot Ranger in actie


Voor een nieuwe workshop ben ik aan het uitproberen wat er mogelijk is met de mBot Ranger.

In onderstaand filmpje zie je hoe de Ranger over obstakels heen kan rijden en met de extra grijper balletjes kan oppakken.
Music credit: Monkeys Spinning Monkeys by Kevin MacLoed.

Meer sensoren

De mBot Ranger is het grotere broertje van de educatieve robot mBot. De Ranger heeft meer sensoren aan boord, waaronder een gyroscopische sensor, een geluidssensor en een extra lichtsensor.

Extra ledlampjes

In het midden zit een cirkel met twaalf ledlampjes die apart te programmeren zijn qua kleur en lichtintensiteit.

Betere motoren

Verder heeft dit duurdere broertje van de mBot ook betere motoren voor de aandrijving van de wielen. Dit zijn zogenoemde encoder-motoren die met lichtpulsjes bijhouden hoe vaak de motor ronddraait. Dit maakt het mogelijk om de Ranger een specifieke afstand te laten rijden door te coderen hoeveel rondjes de wielen moeten draaien. Hij rijdt dan altijd dezelfde afstand, of de batterijen nu net opgeladen zijn of juist bijna op zijn.

Meer aansluitpoorten

De Ranger heeft ook een extra poort om sensoren of Led-lampjes op aan te sluiten. En er zitten vier poorten voor het aansluiten van dc-motoren en encoder-motoren op, waardoor er veel meer uitbreidingsmogelijkheden zijn, ook met wat zwaardere motortjes. De grijper in het filmpje maakt gebruik van deze poorten. De Ranger gebruikt hiervoor wel twee extra batterijen ten opzichte van de mBot: zes in plaats van vier AA-batterijen.

Slalomparcours met keukenrollen

In het filmpje hieronder zie je hoe de mBot Ranger een slalomparcours kan rijden. De route tussen de keukenrollen is van te voren geprogrammeerd. Er is geen handmatige besturing, zoals in het filmpje hierboven wel het geval was.Wat je in dit filmpje ziet, is met de mBot helaas niet goed mogelijk. Bij de mBot zijn de motoren niet nauwkeurig genoeg aan te sturen.

Bij de mBot Ranger lukt die nauwkeurige aansturing dus wel, met de codeblokken waarin je in kunt vullen hoeveel graden de motor rond moet draaien. Als je de juiste getallen kiest, kun je van te voren bepalen welke route de mBot Ranger gaat rijden en daarna toekijken hoe de Ranger de gecodeerde route rijdt.Hierboven vind je de code die ik gebruikt heb. Ik heb ervoor gekozen om zogenoemde "costum blocks" te gebruiken, een zelfgemaakt codeblok dat je een waarde mee kunt geven. Zulke costum blocks maken je code overzichtelijker. In dit geval kun je invullen hoeveel rondjes de motor moet draaien, oftewel het aantal omwentelingen van de motoren die de wielen aandrijven.

Zo kun je vrij nauwkeurig de afstand bepalen die de mBot Ranger rijdt. Ook de draaihoek is, na wat uitproberen, vrij nauwkeurig in te stellen.Op pad samen met een Lego robot

Tot slot, voor de gein, nog een filmpje met Lego. Op de mBot Ranger zitten bovenop nopjes waar je Lego op kunt bevestigen. Bijvoorbeeld een Lego-robot of een konijn van Lego...Daarnaast kun je Lego ook aan de motoren van Makeblock koppelen. Hier een paar voorbeeldjes: