test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


10 mei 2017

BBC micro:bit – leuke gamecontroller for Scratch-games


Figuurtjes in Scratch-games laten bewegen via draadloze besturing. Dat kan met de BBC micro:bit en een speciale Bluetooth-dongel.

Op de micro:bit zitten twee knoppen (A en B) die je kunt indrukken. Als je dat doet, stuurt de micro:bit via Bluetooth een signaal naar je Scratch-programma.

Verder is het versnellingsmetertje interessant om te gebruiken. Als je het blokje "accelerometer x" (zie hieronder) in een schuif-blok plaatst, kun je een figuurtje van links naar rechts over het scherm laten bewegen. Dat doe je door de micro:bit schuin naar links of schuin naar rechts te houden.

Hieronder de code voor deze twee voorbeeldjes:In onderstaand overzichtje zie je alle extra blokken die je tijdens het programmeren kunt gebruiken voor de micro:bit:


Nog een voorbeeldje. Met vier van de vijf standen van de tiltsensor op de micro:bit kun je Scratch-kat door het doolhof laten lopen. Dat is in de praktijk best lastig en dat maakt het lopen in een simpel doolhof ineens een uitdaging...


Muziek

Als je een speakertje – gewoon een simpele van een euro – op de micro:bit aansluit, kun je ook muziek maken. Aansluiten doe je met twee snoertjes met krokodillenklemmetjes.Display

Het allerleukste van de micro:bit, het display, is helaas met Scratch niet zo goed te gebruiken. Je kunt er alleen een scrollende tekst op laten zien, en niet de led-lampjes individueel aan- en uitzetten, iets wat met sommige andere programmeertalen wel kan.

Speciaal hulpprogramma

Het Engelse bedrijf Revolution Education stelt via deze website http://www.picaxe.com/BBC-microbit gratis software ter beschikking om de BBC micro:bit te gebruiken als gamecontroller voor Scratch. Belangrijkste nadeel is dat je wel een speciale bluetooth-dongel nodig hebt die duurder is dan de BBC micro:bit zelf.