test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


12 september 2016

Vectormodus: tekenen, maar dan anders


Mooie tekeningen maken zonder rafelrandjes; tekeningen die je ten alle tijden nog makkelijk kunt aanpassen. Dat kan met de vectormodus van Scratch.

In het begin is het lastig om er mee te werken. Kinderen kiezen daarom vaak al snel voor tekenen met de afbeeldingmodus. Toch vinden veel kinderen het ook erg leuk om met de vectormodus te leren werken, is mijn ervaring. Om zo professioneler ogende tekeningen te leren maken.

Hieronder een tutorial en een opdracht om kinderen vertrouwd te maken met tekenen in de vectormodus.

De tutorial hieronder is gemaakt door de Scratcher @bubble103, een meisje van 16 uit Zuid-Afrika, en door mij naar het Nederlands vertaald. @bubble103 werkt overigens zelf ook aan een prachtige serie animaties onder de naam Colour Divide.
Geen gum

Tekenen in de vectormodus is tekenen zonder gum. In plaats daarvan kun je elke vorm die je gemaakt hebt later weer aanpassen. Dat doe je via de zogenoemde vervorm-knop, zoals je in bovenstaande tutorial hebt kunnen zien. Daarnaast kun je vormen ook weggooien via de delete-optie als je ze echt niet meer nodig hebt.

Op de Nederlandstalige Scratch-Wiki staan alle tools van het vectortekenprogramma op een rijtje.

Onderstaande opdracht heb ik zelf gemaakt. Heb je interesse om hem in je les of workshop te gebruiken, dan kun je me mailen (PinkyPepper.Scratch apenstaartje gmail.com) voor de pdf-versie.


Twee leuke voorbeelden van animaties die gemaakt zijn door leerlingen uit groep 6, vind je via deze links:


Wil je als leerkracht of workshopleider zelf meer te weten komen over de vectormodus van Scratch, dan kun je op de Scratch-website terecht in deze studio vol met Engelstalige vectortutorials.

Geen tijd om alles zelf uit te zoeken? Ik kom graag een keer een workshop verzorgen over dit mooie tekenprogramma van Scratch. Om uit te leggen hoe het werkt en hoe je hier op een relatief eenvoudige manier animaties mee kunt maken. En om mooie voorbeelden te laten zien en tips and tricks te delen. Zie ook "Meer over mij".

Groetjes van Martine